Ahad, 29 Julai 2012

IKHTIAR HIDUP (Aktiviti Memasak)

Aktiviti yang dijalankan HSM225 kali ini adalah aktiviti memasak. Tujuan aktiviti ini diadakan adalah sebagai latihan bagi setiap pelajar untuk berdikari jika tersesat dalam hutan atau tempat yang tidak berpenghuni. Pendedahan aktiviti kali ini sedikit sebanyak mengajar kami cara yang betul dalam memasak jika dalam keadaan darurat.

Sebagai contoh, jika seseorang tersesat didalam hutan, individu tersebut haruslah mempunyai pengetahuan untuk menghidupkan api dengan menggunakan sumber alam semulajadi. Apabila kita peka pada alam sekeliling dan faham langkah sebegitu, proses seperti memasak dan sebagainya akan menjadi urusan yang mudah untuk dilaksanakan.

Berbalik kepada aktiviti memasak, setiap kumpulan diberi tugasan untuk menghidupkan api dengan menggunakan bahan semulajadi seperti ranting kayu, batu dan daun kering dan disertakan bersama arang dan guna alat penghidup api,disamping itu kami juga haruslah mengawal api supaya tidak terpadam.
Bahan yang wajib dimasak adalah:


  • Nasi Putih
  • Ayam Bakar
  • Sayur-sayuran cth: sayur campur
  • Makanan tambahan digalakkan untuk penyedap selera  • Nampak sedap belum makan lagi sekali cuba mesti nak lagi so kena try la sendiri ok :3
    


Tiada ulasan:

Catat Ulasan